Dziś zapraszamy Cię do odkrycia jednego z moich najbardziej uwielbianych deserów – tiramisu. To niezwykle kremowy i aromatyczny deser, który w tłumaczeniu z włoskiego oznacza „podnieś mnie” – i dokładnie takie jest jego działanie na nasze kubki smakowe! Stanowczo kawowe i delikatnie kremowe, z kakao i amaretto. Przepis dostałam od mojego kolegi Wojtka. Dokonałam modyfikacji i tak oto powstał przepis idealny pod moją kuchnię, który regularnie odtwarzam już bez żadnych zmian. Niewykorzystane białka polecam użyć do ciasteczek białkowych – kokosanek (klik – tutaj!).
(*) Jajka są kluczowym elementem w tym przepisie, im świeższe tym lepiej. Jeżeli nie masz co zrobić z białkami, polecam kokosanki albo moje ciasto jednoosobowe.
Karta przepisu
Tiramisu
Składniki
Instructions
Masa
-
Masa
Tiramisu zaczynamy od ucierania żółtek. Po kilku minutach dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, dalej ucierając.
-
Pącz
Lekko przestudzoną kawę (ma być dosyć ciepła, nie zimna) mieszamy z alkoholem. Jeżeli lubimy łagodniejsze tiramisu, można dodać 3 łyżki wody.
-
Wykonanie
- Biszkopty, każdy po kolei zanurzamy na chwilę w kawie wymieszanej z alkoholem, po czym od razu przekładamy na blachę. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptowej, rozsmarowujemy na niej 1/3 kremu. Następnie powtarzamy na zmianę warstwy biszkopy-krem. Z podanych przeze mnie składników powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu.
- Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 5h. Przed podaniem tiramisu posypujemy cienką warstwą kakao.
Tiramisu przechowujemy w lodówce. Tiramisu zalecam zjeść w przeciągu 3 dni.
Dobre, idealna kombinacja słodyczy i goryczki. Pyszny krem! Lepsze niż we Włoszech i u Wojtka.