Sernik teściowej to przepis na sernik, króry zawsze wychodzi i nigdy nie zawodzi, jak to teściowa 😜
Sernik teściowej
Składniki
Jak przygotować sernik teściowej?
-
Rozdzielamy żółta od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
-
Żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy.
-
Do masy z żółtek dodajemy ser i budynie (w proszku). Miksujemy na gładką masę.
-
Do sernika dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
-
Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Wlewamy masę sernikową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 1h.
Do tego przepisu nie polecamy używać okrągłych biszkoptów. Świetnie za to sprawdzą się zwykłe bądź kakaowe herbatniki. -
Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki po to, aby sernik nam nie opadł. Po ok. 30 min możemy otworzyć drzwiczki i wyjąć sernik. Po całkowitym wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki i tam go przechowujemy. Zjadliwego!