Opcje drukowania:

Tiramisu

Tiramisu
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 20 minut Czas oczekiwania: 5 godzin Czas całkowity: 5 godzin 20 minut
Porcje 1
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Składniki
  • 0.5 kg serka mascarpone (najlepiej Piątnica albo Epiu)
  • 4 żółtka jaj (świeżych, wiejskich)
  • 110 g cukru
  • 3 paczki biszkoptów bez cukru (polecam biszkopty bez cukru firmy Mamut)
  • 70 ml amaretto (50-70 ml alkoholu, można zastąpić brandy albo whisky)
  • 150 ml espresso (w moim ekspresie De’Longhi jest to 1 duża + 1 normalna kawa)
  • gorzkie, ciemne kakao (do posypania tiramisu)
Instructions
    Masa
  1. Masa

    Tiramisu zaczynamy od ucierania żółtek. Po kilku minutach dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, dalej ucierając.

  2. Pącz

    Lekko przestudzoną kawę (ma być dosyć ciepła, nie zimna) mieszamy z alkoholem. Jeżeli lubimy łagodniejsze tiramisu, można dodać 3 łyżki wody.

  3. Wykonanie
    • Biszkopty, każdy po kolei zanurzamy na chwilę w kawie wymieszanej z alkoholem, po czym od razu przekładamy na blachę. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptowej, rozsmarowujemy na niej 1/3 kremu. Następnie powtarzamy na zmianę warstwy biszkopy-krem. Z podanych przeze mnie składników powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu.
    • Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 5h. Przed podaniem tiramisu posypujemy cienką warstwą kakao.
Słowa kluczowe: tiramisu, włochy, amaretto, deser, italia, italy, żółtka