Tiramisu

Porcje: 1 Czas całkowity: 5 godzin 20 minut Trudność: Początkujący
Idealne włoskie Tiramisu na likierze amaretto
Tiramisu pinit

Tiramisu

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 20 minut Czas oczekiwania 5 godzin Czas całkowity 5 godzin 20 minut
Porcje: 1
Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Instructions

Masa

  1. Masa

    Tiramisu zaczynamy od ucierania żółtek. Po kilku minutach dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, dalej ucierając.

  2. Pącz

    Lekko przestudzoną kawę (ma być dosyć ciepła, nie zimna) mieszamy z alkoholem. Jeżeli lubimy łagodniejsze tiramisu, można dodać 3 łyżki wody.

  3. Wykonanie
    • Biszkopty, każdy po kolei zanurzamy na chwilę w kawie wymieszanej z alkoholem, po czym od razu przekładamy na blachę. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptowej, rozsmarowujemy na niej 1/3 kremu. Następnie powtarzamy na zmianę warstwy biszkopy-krem. Z podanych przeze mnie składników powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu.
    • Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 5h. Przed podaniem tiramisu posypujemy cienką warstwą kakao.
Słowa kluczowe: tiramisu, włochy, amaretto, deser, italia, italy, żółtka

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]