Opcje drukowania:

Szpinakowe kaszotto z kurczakiem

Kaszotto
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 20 minut Czas Gotowania: 25 minut Czas całkowity: 45 minut
Porcje 4
Opis

Szpinakowe kaszotto z kurczakiem jest jednym z moich ulubionych obiadów. Przygotowuje je się dosyć szybko oraz szybko odgrzewa kolejnego dnia. Takie danie jednogarnkowe jest bardzo pożywne i syci na wiele godzin. 

Składniki
  • 0.5 kg pierś z kurczaka (filet, podwójna pierś)
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g pieczarek (można dać mniej ok. 150g)
  • 1 papryka (duża lub 2 mniejsze)
  • 1 cebula (duża lub 2 mniejsze)
  • 4 clove czosnku
  • 3 tbsp oliwy z oliwek (lub masło klarowane)
  • 0.5 l bulionu (u mnie zazwyczaj jest to rosół; można dać go mniej np. 1 szklankę albo też zastąpić wodą)
  • 2 tsp papryki słodkiej w proszku
  • 2 tsp oregano
  • 1 tsp soli (płaska, mniej niż 5 gram)
  • 0.5 tsp papryki ostrej w proszku
  • 0.5 tsp pieprzu kolorowego (świeżo mielony z młynka)
Instructions
  1. Kurczaka kroimy w średnią kostkę (kawałeczki ok. 2 cm), odkrajamy tłuścinki i wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i słodką oraz ostrą paprykę. Mieszamy.

  2. Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie przekładamy do jednej miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i odstawiamy na talerzyk.

  3. Na patelnię z grubym dnem na rozgrzaną oliwę wykładamy kawałki kurczaka smażymy na wysokim ogniu przez kilka minut, aż będą całkiem usmażone. Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy na talerz, zostawiając na patelni tłuszcz.

  4. Na patelnię po mięsie wsypujemy pokrojone wcześniej warzywa: paprykę, pieczarki i cebulę. Smażymy przez ok. 15 min na średnim ogniu, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 2-3 min.

  5. Następnie wlewamy bulion (lub wodę). Dodajemy kaszę (suchą, nie ugotowaną) i oregano. Uwaga – nie dosalamy!

  6. Kaszotto gotujemy na patelni przez 20-30 min na średnim ogniu, do czasu aż kasza będzie gotowa. W miarę możliwości możemy przykryć patelnię i dusić kaszę. Jeżeli zbyt dużo wody wyparuje, należy trochę dolać tak, by kasza miała się w czym ugotować.

  7. Po ugotowaniu kaszy dodajemy szpinak baby. Stopniowo wrzucamy garściami na patelnię, i mieszamy tak, aby szpinak zmiękł.

  8. Na sam koniec dodajemy kurczaka i mieszamy. Na koniec sprawdzamy smak dania i w razie potrzeby dodajemy nieco soli lub pieprzu. Kaszotto gotowe!

Słowa kluczowe: kaszotta, kasza gryczana, kurczak, szpinak baby, danie jednogarnkowe, jednogarnkowe