Szpinakowe kaszotto z kurczakiem jest jednym z moich ulubionych obiadów. Przygotowuje je się dosyć szybko oraz szybko odgrzewa kolejnego dnia. Takie danie jednogarnkowe jest bardzo pożywne i syci na wiele godzin.
Kurczaka kroimy w średnią kostkę (kawałeczki ok. 2 cm), odkrajamy tłuścinki i wkładamy do miseczki. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz i słodką oraz ostrą paprykę. Mieszamy.
Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, następnie przekładamy do jednej miski. Czosnek przeciskamy przez praskę i odstawiamy na talerzyk.
Na patelnię z grubym dnem na rozgrzaną oliwę wykładamy kawałki kurczaka i smażymy na wysokim ogniu przez kilka minut, aż będą całkiem usmażone. Usmażone kawałki mięsa zdejmujemy na talerz, zostawiając na patelni tłuszcz.
Na patelnię po mięsie wsypujemy pokrojone wcześniej warzywa: paprykę, pieczarki i cebulę. Smażymy przez ok. 15 min na średnim ogniu, następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 2-3 min.
Następnie wlewamy bulion (lub wodę). Dodajemy kaszę (suchą, nie ugotowaną) i oregano. Uwaga – nie dosalamy!
Kaszotto gotujemy na patelni przez 20-30 min na średnim ogniu, do czasu aż kasza będzie gotowa. W miarę możliwości możemy przykryć patelnię i dusić kaszę. Jeżeli zbyt dużo wody wyparuje, należy trochę dolać tak, by kasza miała się w czym ugotować.
Po ugotowaniu kaszy dodajemy szpinak baby. Stopniowo wrzucamy garściami na patelnię, i mieszamy tak, aby szpinak zmiękł.
Na sam koniec dodajemy kurczaka i mieszamy. Na koniec sprawdzamy smak dania i w razie potrzeby dodajemy nieco soli lub pieprzu. Kaszotto gotowe!