Opcje drukowania:

Szarlotka

Szarlotka
Trudność Średnio zaawansowane
Czas
Czas Przygotowania: 20 minut Czas Gotowania: 1 godzina Czas oczekiwania: 15 minut Czas całkowity: 1 godzina 35 minut
Cooking Temp 180  °C
Porcje 1
Składniki
  • 2 kg jabłek (antonówki bądź szara lub złota reneta)
  • 3 szklanki mąki pszennej (krupczatka)
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 tbsp śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp cukru
  • 1 cukier waniliowy (opakowanie, można zastąpić olejkiem waniliowym)
  • 2 tsp cynamonu
Instructions
  1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka ścieramy na tarce (polecam użyć robota planetarnego z nasadą do krojenia na małe kawałeczki bądź z rozdrabniaczem).

  2. Pokrojone bądź starte jabłka wkładamy na patelnię. Dodajemy cynamon. Smażymy (bez użycia tłuszczu) przez kilkanaście minut, aż jabłka puszczą sok i on odparuje.

  3. Zagniatamy ciasto: mąkę, masło, jogurt lub śmietanę, jajko i żółtka, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia wysypujemy na stolnicę i zagniatamy

  4. Nieco ponad 1/4 ciasta odkładamy na bok. Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia na całe dno oraz boczki. Staramy się, by ciasto równo pokryło blachę i nie było prześwitów. Następnie gęsto nakłuwamy ciasto widelcem. 

  5. Ciasto wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 17-20 min w temp. 180C

  6. Zapieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na nie jabłka z cynamonem. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą 1/4 ciasta by stworzyć smakowitą kruszonkę.

  7. Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez ok. 1h w temp. 180C. Czasem potrzeba piec trochę dłużej, do 1h10min. 

  8. Szarlotkę jemy po wystudzeniu. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Notatka

Szarlotka z tego przepisu jest przyjemnie kwaskowa, ponieważ do jabłek nie dodajemy cukru. Jest to zdrowsza wersja tradycyjnej, słodkiej szarlotki. 

Słowa kluczowe: szarlotka, bez cukru, kwaskowa szarlotka, antonówki, szara reneta, złota reneta