Rozdzielamy żółta od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy z żółtek dodajemy ser i budynie (w proszku). Miksujemy na gładką masę.
Do sernika dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Wlewamy masę sernikową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 1h.
Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki po to, aby sernik nam nie opadł. Po ok. 30 min możemy otworzyć drzwiczki i wyjąć sernik. Po całkowitym wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki i tam go przechowujemy. Zjadliwego!