Opcje drukowania:

Sernik teściowej

Sernik teściowej
Porcje 1
Składniki
  • 1 kg sera twarogowego mielonego (np. wiaderko Piątnica)
  • 0.5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru (albo zwykłego)
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy (opakowanie)
  • 0.5 budyń śmietankowy (zamiast połowy można dać też całe opakowanie)
  • 1 paczka herbatników (do wyłożenia formy)
Jak przygotować sernik teściowej?
  1. Rozdzielamy żółta od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. Żółtka ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy masło i dalej ucieramy. 

  3. Do masy z żółtek dodajemy ser i budynie (w proszku). Miksujemy na gładką masę.

  4. Do sernika dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 

  5. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Wlewamy masę sernikową. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 1h.

    Do tego przepisu nie polecamy używać okrągłych biszkoptów. Świetnie za to sprawdzą się zwykłe bądź kakaowe herbatniki.
  6. Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy drzwiczki po to, aby sernik nam nie opadł. Po ok. 30 min możemy otworzyć drzwiczki i wyjąć sernik. Po całkowitym wystudzeniu sernik wkładamy do lodówki i tam go przechowujemy. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: sernik