Opcje drukowania:

Pasta alla carbonara

Spaghetti alla carbonara
Trudność Początkujący
Porcje 2
Składniki
  • 150 g boczku (może być w plastrach, paczkowany)
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 220 g makaronu spaghetti
  • 2 tbsp pietruszki (drobno posiekanej)
  • 4 clove czosnku
  • 1 cebulka (mała lub pół średniej)
  • 50 g sera (Pecorino, Parmezanu lub Grana Padano)
  • pinch soli
  • pinch pieprzu
Instructions
  1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

    Woda po ugotowanym makaronie będzie nam potrzebna na późniejszym etapie.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu bez użycia tłuszczu. 

  3. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy na patelnię do boczku i smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli.

    Jeżeli z boczku wytopi się zbyt dużo tłuszczu i patelnia będzie sucha, możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek.
  4. Do miseczki wrzucamy jajko i żółtka. Roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce, odkładamy 2-3 łyżki na talerzyk a resztę dodajemy do jajek. Mieszamy widelcem. 

  5. Natkę pietruszki drobno szatkujemy. 1/3 natki dodajemy do boczku na patelnię, 1/3 dodajemy do roztrzepanych jajek a resztę odkładamy na oddzielny talerzyk.

  6. Do jajek i pietruszki dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. 

  7. Z ugotowanego makaronu odlewamy 200 ml wody do kubeczka i odstawiamy. Z makaronu odlewamy pozostałą wodę, nie będzie nam już ona potrzebna. 

  8. Makaron wrzucamy na patelnię do boczku, zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy. 

  9. 100 ml wody odlanej z makaronu wlewamy na patelnię. Pozostałe 100 ml wody z kubeczka wlewamy do miski z jajkami. Mieszamy. 

  10. Sosik powstały z jajek, wody, pietruszki i przypraw wlewamy na patelnię do boczku i makaronu i mieszamy. 

    Od czasu do czasu stawiamy patelnię na chwilę na ogień, po chwili zdejmujemy. Należy uważać, by sos zachował konsystencję sosu i nie stał się jajecznicą. 
  11. Gotową carbonarrę przekładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera i posiekaną pietruszką. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: pasta, spaghetti, carbonara, włochy, włoskie