Pasta alla carbonara
Składniki
Instructions
-
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Woda po ugotowanym makaronie będzie nam potrzebna na późniejszym etapie. -
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu bez użycia tłuszczu.
-
Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy na patelnię do boczku i smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
Jeżeli z boczku wytopi się zbyt dużo tłuszczu i patelnia będzie sucha, możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek. -
Do miseczki wrzucamy jajko i żółtka. Roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce, odkładamy 2-3 łyżki na talerzyk a resztę dodajemy do jajek. Mieszamy widelcem.
-
Natkę pietruszki drobno szatkujemy. 1/3 natki dodajemy do boczku na patelnię, 1/3 dodajemy do roztrzepanych jajek a resztę odkładamy na oddzielny talerzyk.
-
Do jajek i pietruszki dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.
-
Z ugotowanego makaronu odlewamy 200 ml wody do kubeczka i odstawiamy. Z makaronu odlewamy pozostałą wodę, nie będzie nam już ona potrzebna.
-
Makaron wrzucamy na patelnię do boczku, zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy.
-
100 ml wody odlanej z makaronu wlewamy na patelnię. Pozostałe 100 ml wody z kubeczka wlewamy do miski z jajkami. Mieszamy.
-
Sosik powstały z jajek, wody, pietruszki i przypraw wlewamy na patelnię do boczku i makaronu i mieszamy.
Od czasu do czasu stawiamy patelnię na chwilę na ogień, po chwili zdejmujemy. Należy uważać, by sos zachował konsystencję sosu i nie stał się jajecznicą. -
Gotową carbonarrę przekładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera i posiekaną pietruszką. Zjadliwego!