Owsianka Macieja
Opis
Owsianka z poniższego przepisu jest gęsta, treściwa i nieziemsko pyszna. Jeżeli nigdy nie smakowały Ci owsianki to gwarantuję, że tę na pewno polubisz 😍 Owsianka jest słodka mimo tego, że nie dodajemy do niej cukru. Pamiętaj, że wybierając płatki owsiane zwykłe ewentualnie górskie zapewniasz sobie pożywny posiłek pełen witamin i minerałów. Co więcej owsianka ta jest bardzo syta i nie będziesz po niej po godzinie głodny, gwarantuję!
Smak owsianki łatwo zmienić modyfikując dodatki takie jak owoce czy orzechy. Według mnie najlepsza jest owsianka z truskawkami, morelami bądź borówkami. Do owsianki można dodać też syrop klonowy, dżem, jogurt albo inne dodatki.
Składniki
Instructions
-
OWSIANKA
- Na małym ogniu podgrzewamy mleko razem z siemieniem, nasionami chia i płatkami owsianymi. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta, można dolać mleka. Jeżeli zbyt rzadka, dosypujemy płatków owsianych. Idealna konsystencja owsianki przypomina gęsty budyń albo krem.
- Pod koniec gotowania dodajemy kakao
-
OWOCE
Owoce kroimy na małe kawałki
Dodając różne owoce możemy zmieniać smak owsianki. Owoców możemy dodać mniej lub więcej, wedle upodobania -
SPOSÓB PODANIA
Na dno miseczki kładziemy pokruszoną kostkę czekolady i owoce. Wlewamy owsiankę. Posypujemy owocami.
Czekolada bardzo szybko rozpuszcza się pod wpływem gorącej owsianki tworząc pyszny, czekoladowy sos.