Opcje drukowania:

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku
Trudność Średnio zaawansowane
Porcje 1
Składniki
    Kurczak
  • 0.5 kg piersi z kurczaka (1 podwójna)
  • 3 tbsp mąki ziemniaczanej
  • 3 tbsp mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 tbsp masła klarowanego (lub oliwy z oliwek)
  • 2 tsp papryki słodkiej w proszku
  • 0.5 tsp papryki ostrej w proszku
  • 1 tsp czosnku w proszku (płaska)
  • 1 tsp soli (płaska)
  • 0.5 tsp pieprzu
  • 3 tbsp sezamu
  • 5 gałązek szczypiorku
  • Sos
  • 2 tbsp oleju sezamowego
  • 4 clove czosnku
  • 1 tbsp miodu
  • 1 tsp imbiru
  • 0.5 tsp ostrej papryki w proszku
  • 1 tsp słodkiej papryki w proszku
  • 2 tbsp ketchupu (bez cukru)
  • 2 tbsp sosu teriyaki
  • 2 tbsp sosu sojowego
  • 1 tbsp octu ryżowego
Jak przyrządzić zjadliwego kurczaka po koreańsku? 😋
  1. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obkrajamy z tłuścinek. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem

  2. Na duży płaski talerz wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Na oddzielny talerz wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną ze słodką papryką, ostrą papryką i czosnkiem w proszku. Do głębokiego talerza wsypujemy jajko i roztrzepujemy je. 

  3. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w mące pszennej wymieszanej z przyprawami. 

  4. Na patelnię wlewamy tłuszcz (oliwę z oliwek lub masło klarowane). Na dużym ogniu smażymy kurczaka aż będzie gotowy, przez 8-10 min. W miarę potrzeby dolewamy tłuszczu, jeżeli jest go zbyt mało. 

  5. Do miseczki wlewamy wszystkie składniki sosu, mieszamy. Wlewamy je następnie na małą patelnię bądź do małego garnka i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

  6. Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno siekamy. 

    Opcjonalnie możemy pominąć prażenie sezamu i użyć nieuprażonego.
  7. Do usmażonego kurczaka wlewamy sos i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. 

    Jeżeli w patelni jest zbyt dużo tłuszczu (masła oliwy), należy go wylać przed dodaniem sosu.
  8. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: kurczak