Kurczak po koreańsku
Składniki
Kurczak
Sos
Jak przyrządzić zjadliwego kurczaka po koreańsku? 😋
-
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obkrajamy z tłuścinek. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem.
-
Na duży płaski talerz wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Na oddzielny talerz wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną ze słodką papryką, ostrą papryką i czosnkiem w proszku. Do głębokiego talerza wsypujemy jajko i roztrzepujemy je.
-
Kawałki kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w mące pszennej wymieszanej z przyprawami.
-
Na patelnię wlewamy tłuszcz (oliwę z oliwek lub masło klarowane). Na dużym ogniu smażymy kurczaka aż będzie gotowy, przez 8-10 min. W miarę potrzeby dolewamy tłuszczu, jeżeli jest go zbyt mało.
-
Do miseczki wlewamy wszystkie składniki sosu, mieszamy. Wlewamy je następnie na małą patelnię bądź do małego garnka i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
-
Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno siekamy.
Opcjonalnie możemy pominąć prażenie sezamu i użyć nieuprażonego. -
Do usmażonego kurczaka wlewamy sos i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.
Jeżeli w patelni jest zbyt dużo tłuszczu (masła oliwy), należy go wylać przed dodaniem sosu. -
Gotowego kurczaka wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Zjadliwego!