Opcje drukowania:

Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto

Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 minut Czas całkowity: 10 minut
Porcje 1
Opis

Przepis na kanapkę w stylu włoskim z burratą i prosciutto przywiozłam prosto z Włoch, z małego południowego miasteczka Alberobello. To tam zakochałam się w genialnym włoskim serze - burracie. Jest to kulka mozzarelli, która po przekrojeniu ujawnia lekko płynną, kremową straciatellę. Burrata jest serem z południowego regionu Włoch - Apuli. 

Składniki
  • 0.5 bagietki
  • 1 tsp oliwy z oliwek
  • 4 plasterki prosciutto
  • 1 kula burraty
  • 3 plasterki pomidora
  • 6 listków bazyli
  • 0.5 tsp oregano
Jak przygotować zjadliwą kanapkę w stylu włoskim z burratą i prosciutto?
  1. Bagietkę przekrajamy na pół i cienko smarujemy oliwą z oliwek

  2. Na bagietkę wykładamy kolejno prosciutto, pomidora i kulkę buratty. Całość oprószamy oregano i dekorujemy listkami świeżej bazyli. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: burrata, włochy, apulia, alberobello, kanapka