Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe. Zrobisz raz i zapomnisz o kupowaniu kajzerek w sklepie!
Kajzerki zazwyczaj piekę z mąki pszennej, ale śmiało można poeksperymentować i użyć mąki chlebowej albo złocistej do wypieku chleba.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko. Dobrze mieszamy (np. widelcem). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2 godz. Ciasto powinno wtedy podwoić objętość.
Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Kajzerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 18-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek.