Opcje drukowania:

Kajzerki pszenne z suchych drożdży

Kajzerki pszenne na drożdżach instant
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 20 minut Czas Gotowania: 20 minut Czas oczekiwania: 2 godziny Czas całkowity: 2 godziny 40 minut
Cooking Temp 220  °C
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe. Zrobisz raz i zapomnisz o kupowaniu kajzerek w sklepie!

Kajzerki zazwyczaj piekę z mąki pszennej, ale śmiało można poeksperymentować i użyć mąki chlebowej albo złocistej do wypieku chleba. 

Składniki
  • 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
  • 7 g drożdży instant
  • 250 g wody (zimnej)
  • 1 tsp cukru
  • 1.5 tsp soli
  • 25 g masła (miękkie; alternatywnie można dodać oliwę z oliwek lub nawet pominąć ten składnik)
  • 1 jajko (średniej wielkości)
Instructions
  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko. Dobrze mieszamy (np. widelcem). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło.

  2. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2 godz. Ciasto powinno wtedy podwoić objętość.

  3. Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

    Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g.
  4. Kajzerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 18-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

     

Notatka

Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek. 

Słowa kluczowe: kajzerki, bułki, pieczywo, drożdże