Kajzerki pszenne z suchych drożdży

Czas całkowity: 2 godziny 40 minut Trudność: Początkujący
Kajzerki pszenne z suchych drożdży
Kajzerki pszenne na drożdżach instant pinit

Kajzerki pszenne z suchych drożdży

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 20 minut Czas Gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Czas całkowity 2 godziny 40 minut
Cooking Temp: 220  °C
Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Opis

Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe. Zrobisz raz i zapomnisz o kupowaniu kajzerek w sklepie!

Kajzerki zazwyczaj piekę z mąki pszennej, ale śmiało można poeksperymentować i użyć mąki chlebowej albo złocistej do wypieku chleba. 

Składniki

Instructions

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko. Dobrze mieszamy (np. widelcem). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło.

  2. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2 godz. Ciasto powinno wtedy podwoić objętość.

  3. Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

    Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g.
  4. Kajzerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 18-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

     

Notatka

Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek. 

Słowa kluczowe: kajzerki, bułki, pieczywo, drożdże

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]