Opcje drukowania:

Ciasteczka białkowe kokosanki

Ciasteczka białkowe kokosanki
Trudność Początkujący
Czas
Czas Przygotowania: 10 minut Czas Gotowania: 20 minut Czas całkowity: 30 minut
Cooking Temp 180  °C
Porcje 1
Opis

Kokosanki przygotowuje się błyskawicznie szybko. Zazwyczaj umilają mi one oczekiwanie na tiramisu, ponieważ zazwyczaj piekę je z białek, które zostają mi przy przygotowywaniu tiramisu. 

Składniki
  • 2 białka jaj
  • 90 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 1 pinch soli
Jak wykonać zjadliwe kokosanki?
  1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  2. Dodajemy cały cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru.

  3. Dodajemy wiórki kokosowe i aromat. Delikatnie mieszamy łyżką.

  4. Formułujemy kuleczki - kokosanki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 min w temp. 180C do uzyskania lekko złotego koloru. 

    Aby sprawdzić czy kokosanki już się upiekły proponuję udziabać kawałek widelcem i spróbować. Kokosanki powinny być lekko suche, ale sprężyste.
Słowa kluczowe: białko, białka, kokosanki, kokos, ciasteczka białkowe