Opcje drukowania:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Trudność Średnio zaawansowane
Czas
Czas Przygotowania: 15 minut Czas Gotowania: 70 minut Czas oczekiwania: 30 minut Czas całkowity: 1 godzina 55 minut
Cooking Temp 200  °C
Porcje 1
Najlepsza pora roku Nadaje się przez cały rok
Opis

Proces przygotowywania własnego chleba może wydawać się czasochłonny, ale przekonaj się, że jest to wysiłek wart podjęcia 😊 Nie ma nic piękniejszego niż aromat świeżo pieczonego chleba unoszący się w całym domu.

Chlebek z tego przepisu jest lekko wilgotny, pełen smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest po prostu doskonały! Dodatkowo, możesz dowolnie modyfikować ilość i rodzaj suchych dodatków, takich jak ziarna, aby stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.

Składniki
  • zakwas (link powyżej "Jak przygotować zakwas?")
  • 0.5 kg mąki pszennej (typ 750)
  • 1-2 tsp soli
  • 20 g otrębów pszennych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego (całe ziarna)
  • 2 tbsp czarnuszki
  • 350 g wody
  • masło klarowane (do posmarowania blachy)
Dzień czwarty - dzień pieczenia
  1. Do misy robota wrzucamy składniki suche (mąka i sól oraz otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, czarnuszka) i mieszamy. Następnie dodajemy cały zakwas oraz wodę.

  2. Mieszamy za pomocą robota planetarnego używając haka do chleba przez 8-10 min. (W moim robocie Boscha Mum5 ustawiam poziom 4). 

  3. Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrośnięcia na 5 godzin.

  4. Po wyrośnięciu pieczemy: smarujemy masłem klarowanym blachę, przekładamy ciasto chlebowe do blachy i pieczemy w temp. 230 C przez 10 min, póżniej  zmniejszamy temp. 200 C i pieczemy jeszcze przez ok. 1h.

  5. Od razu po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę żeby się nie zapocił.

Notatka

Przed przystąpieniem do pieczenia chleba, należy odpowiednio dokarmiać zakwas przez 3 dni, a wieczorem trzeciego dnia przygotować zaczyn (przepis tutaj - klik!). Chleb pieczemy czwartego dnia. Z podanego przepisu upieczemy jeden pyszny chlebek.

Słowa kluczowe: chleb pszenny, zakwas, pieczywo