Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Opis
Proces przygotowywania własnego chleba może wydawać się czasochłonny, ale przekonaj się, że jest to wysiłek wart podjęcia 😊 Nie ma nic piękniejszego niż aromat świeżo pieczonego chleba unoszący się w całym domu.
Chlebek z tego przepisu jest lekko wilgotny, pełen smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest po prostu doskonały! Dodatkowo, możesz dowolnie modyfikować ilość i rodzaj suchych dodatków, takich jak ziarna, aby stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.
Składniki
Dzień czwarty - dzień pieczenia
-
Do misy robota wrzucamy składniki suche (mąka i sól oraz otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, czarnuszka) i mieszamy. Następnie dodajemy cały zakwas oraz wodę.
-
Mieszamy za pomocą robota planetarnego używając haka do chleba przez 8-10 min. (W moim robocie Boscha Mum5 ustawiam poziom 4).
-
Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrośnięcia na 5 godzin.
-
Po wyrośnięciu pieczemy: smarujemy masłem klarowanym blachę, przekładamy ciasto chlebowe do blachy i pieczemy w temp. 230 C przez 10 min, póżniej zmniejszamy temp. 200 C i pieczemy jeszcze przez ok. 1h.
-
Od razu po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę żeby się nie zapocił.
Notatka
Przed przystąpieniem do pieczenia chleba, należy odpowiednio dokarmiać zakwas przez 3 dni, a wieczorem trzeciego dnia przygotować zaczyn (przepis tutaj - klik!). Chleb pieczemy czwartego dnia. Z podanego przepisu upieczemy jeden pyszny chlebek.