Opcje drukowania:

Aromatyczny gulasz wołowy

Gulasz wołowy
Trudność Początkujący
Porcje 1
Opis

Gulasz wołowy robię bardzo często. Jest do danie proste, szybkie do przygotowania, które spokojnie można odgrzać na drugi dzień i cieszyć się tak samo doskonałym smakiem jak dnia pierwszego. Bardzo lubię fakt, że do tego gulaszu nie potrzeba użycia bulionu ani wywaru (ani tym bardziej kostek bulionowych, których nie używam w mojej kuchni).

Składniki
  • 1 kg wołowiny gulaszowej (np. karczek, pręga lub łopatka; może być też mniej ok. 800g)
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew (można dodać więcej jeżeli lubimy słodszy gulasz)
  • 200 g pieczarek (może być też mniej)
  • 4 clove czosnku
  • 4 tbsp oliwy z oliwek (lub masło klarowane)
  • 1.5 tsp słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 0.5 tsp papryki ostrej w proszku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1.5 tbsp mąki pszennej
  • 0.5 l wody (zimna)
  • 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, można pominąć)
  • 1 tsp soli
  • 0.5 tsp pieprzu
  • natka pietruszki (do dekoracji)
Instructions
  1. Wołowinę kroimy na małe kawałeczki (na jeden kęs), wykrawamy tłuścinki. Przekładamy do miski i lekko prószymy mąką

  2. Na patelni nagrzewamy oliwę z oliwek (bądź masło klarowane), następnie wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy na wysokim ogniu przez kilka minut, aż mięso się zarumieni. W razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu.

  3. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do oddzielnych miseczek. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

  4. Z patelni zdejmujemy mięso i wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Na patelnię (tę samą lub nową jeżeli chcemy) wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby dolewamy trochę tłuszczu (oliwy lub masła klarowanego).

  5. Na patelnię z cebulą dodajemy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz pieczarki. Smażymy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, często mieszając.

  6. Cebulkę podsmażoną z czosnkiem i pieczarkami wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Następnie do garnka dodajemy też marchew, wodę oraz wszystkie przyprawy oprócz soli (czyli paprykę w proszku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz). Gulasz zagotowujemy, po czym ustawiamy małą moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.

  7. Po godzinie dodajemy do gulaszu 1 łyżeczkę soli oraz pokrojoną wcześniej w kosteczkę czerwoną paprykę. Następnie przykrywamy garnek i dusimy przez kolejną godzinę

  8. Po 2 godzinach duszenia sprawdzamy smak gulaszy i ewentualnie doprawiamy. 

  9. Gulasz posypujemy natką pietruszki.

     
Słowa kluczowe: gulasz wołowy, gulasz, sos