Aromatyczny gulasz wołowy
Opis
Gulasz wołowy robię bardzo często. Jest do danie proste, szybkie do przygotowania, które spokojnie można odgrzać na drugi dzień i cieszyć się tak samo doskonałym smakiem jak dnia pierwszego. Bardzo lubię fakt, że do tego gulaszu nie potrzeba użycia bulionu ani wywaru (ani tym bardziej kostek bulionowych, których nie używam w mojej kuchni).
Składniki
Instructions
-
Wołowinę kroimy na małe kawałeczki (na jeden kęs), wykrawamy tłuścinki. Przekładamy do miski i lekko prószymy mąką.
-
Na patelni nagrzewamy oliwę z oliwek (bądź masło klarowane), następnie wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy na wysokim ogniu przez kilka minut, aż mięso się zarumieni. W razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu.
-
Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do oddzielnych miseczek. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
-
Z patelni zdejmujemy mięso i wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Na patelnię (tę samą lub nową jeżeli chcemy) wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby dolewamy trochę tłuszczu (oliwy lub masła klarowanego).
-
Na patelnię z cebulą dodajemy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz pieczarki. Smażymy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, często mieszając.
-
Cebulkę podsmażoną z czosnkiem i pieczarkami wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Następnie do garnka dodajemy też marchew, wodę oraz wszystkie przyprawy oprócz soli (czyli paprykę w proszku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz). Gulasz zagotowujemy, po czym ustawiamy małą moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
-
Po godzinie dodajemy do gulaszu 1 łyżeczkę soli oraz pokrojoną wcześniej w kosteczkę czerwoną paprykę. Następnie przykrywamy garnek i dusimy przez kolejną godzinę.
-
Po 2 godzinach duszenia sprawdzamy smak gulaszy i ewentualnie doprawiamy.
-
Gulasz posypujemy natką pietruszki.