Owsianka Macieja

Owsianka Macieja ze z morelami i borówkami

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony i niezwykle pożywny śniadaniowy hit – przepyszną owsiankę Macieja. To zdrowa i sycąca mieszanka pełna smaku i wartości odżywczych, która z całą pewnością dostarczy Wam energii na cały dzień!

Ta owsianka to nie tylko doskonały sposób na rozpoczęcie poranka, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. W moim przepisie używam dużo siemienia lnianego, które dostarcza cennych kwasów omega-3, jagód goji bogatych w antyoksydanty, świeżych owoców, które dodają soczystości i słodyczy, nasion chia pełnych błonnika oraz orzechów dla chrupiącej konsystencji i zdrowych tłuszczy.

Nie tylko smak jest tu ważny, ale również walory odżywcze. Owsianka Macieja to prawdziwa bomba witamin i minerałów, która zadbana o Waszą formę i dobre samopoczucie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, więc nawet jeśli nie jesteście porannymi ptaszkami, z łatwością poradzicie sobie z tym przepisem.

Owsianka Macieja

Owsianka z poniższego przepisu jest gęsta, treściwa i nieziemsko pyszna. Jeżeli nigdy nie smakowały Ci owsianki to gwarantuję, że tę na pewno polubisz 😍 Owsianka jest słodka mimo tego, że nie dodajemy do niej cukru. Pamiętaj, że wybierając płatki owsiane zwykłe ewentualnie górskie zapewniasz sobie pożywny posiłek pełen witamin i minerałów. Co więcej owsianka ta jest bardzo syta i nie będziesz po niej po godzinie głodny, gwarantuję!

Smak owsianki łatwo zmienić modyfikując dodatki takie jak owoce czy orzechy. Według mnie najlepsza jest owsianka z truskawkami, morelami bądź borówkami. Do owsianki można dodać też syrop klonowy, dżem, jogurt albo inne dodatki.

Czas Przygotowania 5 minut Czas Gotowania 8 minut Czas całkowity 13 minut Trudność: Początkujący Porcje: 1 Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Instructions

  1. OWSIANKA
    • Na małym ogniu podgrzewamy mleko razem z siemieniem, nasionami chia i płatkami owsianymi. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta, można dolać mleka. Jeżeli zbyt rzadka, dosypujemy płatków owsianych. Idealna konsystencja owsianki przypomina gęsty budyń albo krem.
    • Pod koniec gotowania dodajemy kakao
  2. OWOCE

    Owoce kroimy na małe kawałki

     
    Dodając różne owoce możemy zmieniać smak owsianki. Owoców możemy dodać mniej lub więcej, wedle upodobania
  3. SPOSÓB PODANIA

    Na dno miseczki kładziemy pokruszoną kostkę czekolady i owoce. Wlewamy owsiankę. Posypujemy owocami

    Czekolada bardzo szybko rozpuszcza się pod wpływem gorącej owsianki tworząc pyszny, czekoladowy sos.
Słowa kluczowe: owsianka, płatki owsiane, owoce, śniadanie

Zamienniki i wskazówki
Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność owsianki, użyj mniej mleka a resztę zastąp wodą. Zamiast mleka krowiego polecam użyć mleka owsianego zwykłego, waniliowego lub kakaowego.

Owsianka Macieja ze śliwkami i czekoladą
Owsianka Macieja ze śliwkami i czekoladą
Owsianka Macieja ze bananem i czekoladą
Owsianka Macieja ze bananem i czekoladą

1 Comment

  1. Najlepszy przepis na blogu! 10/10! Idealna owsianka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]