Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku jest bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny, z lekko chrupiącą skórką. Składniki na sos można dowolnie modyfikować wedle smaku.

Kurczak po koreańsku

Trudność: Średnio zaawansowane Porcje: 1

Składniki

Kurczak

Sos

Jak przyrządzić zjadliwego kurczaka po koreańsku? 😋

  1. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obkrajamy z tłuścinek. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy solą i pieprzem

  2. Na duży płaski talerz wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Na oddzielny talerz wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną ze słodką papryką, ostrą papryką i czosnkiem w proszku. Do głębokiego talerza wsypujemy jajko i roztrzepujemy je. 

  3. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w mące pszennej wymieszanej z przyprawami. 

  4. Na patelnię wlewamy tłuszcz (oliwę z oliwek lub masło klarowane). Na dużym ogniu smażymy kurczaka aż będzie gotowy, przez 8-10 min. W miarę potrzeby dolewamy tłuszczu, jeżeli jest go zbyt mało. 

  5. Do miseczki wlewamy wszystkie składniki sosu, mieszamy. Wlewamy je następnie na małą patelnię bądź do małego garnka i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.

  6. Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno siekamy. 

    Opcjonalnie możemy pominąć prażenie sezamu i użyć nieuprażonego.
  7. Do usmażonego kurczaka wlewamy sos i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. 

    Jeżeli w patelni jest zbyt dużo tłuszczu (masła oliwy), należy go wylać przed dodaniem sosu.
  8. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: kurczak
Kurczak po koreańsku
Kurczak po koreańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]