Kajzerki białkowe są idealnie miękkie, lekko wilgotne i po prostu pyszne! Kajzerki z tego przepisu można śmiało mrozić. Po rozmrożeniu smakują równie pysznie!
Kajzerki białkowe
Kajzerki białkowe stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kajzerek. Dzięki dodatkowi serka wiejskiego kajzerki są nieco bardziej treściwe i lekko wilgotne.
Składniki
Instructions
-
Drożdże zalewamy częścią wody, dodajemy masło lub oliwę i odstawiamy.
-
Do misy wsypujemy mąkę, sól i serek wiejski (lub twarożek domowy). Dodajemy mieszankę drożdży i oliwy (masła). Wlewamy pozostałą część wody i wyrabiamy ciasto.
Ciasto na bułeczki wyrabiam robotem planetarnym Bosch Mum5. Używam do tego haka do ciasta, wyrabiam na poziomie 4 przez 8-10 minut. -
Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g. -
Kajzerki białkowe pieczemy 17 min w temp. 210C. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Notatka
Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek.
Aby uzyskać w miarę równe kajzerki, proponuję całość gotowego ciasta zważyć i podzielić na 10-11 równych części, każda po ok. 100g.