Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony i niezwykle pożywny śniadaniowy hit – przepyszną owsiankę Macieja. To zdrowa i sycąca mieszanka pełna smaku i wartości odżywczych, która z całą pewnością dostarczy Wam energii na cały dzień!
Ta owsianka to nie tylko doskonały sposób na rozpoczęcie poranka, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia. W moim przepisie używam dużo siemienia lnianego, które dostarcza cennych kwasów omega-3, jagód goji bogatych w antyoksydanty, świeżych owoców, które dodają soczystości i słodyczy, nasion chia pełnych błonnika oraz orzechów dla chrupiącej konsystencji i zdrowych tłuszczy.
Nie tylko smak jest tu ważny, ale również walory odżywcze. Owsianka Macieja to prawdziwa bomba witamin i minerałów, która zadbana o Waszą formę i dobre samopoczucie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, więc nawet jeśli nie jesteście porannymi ptaszkami, z łatwością poradzicie sobie z tym przepisem.
Owsianka Macieja
Owsianka z poniższego przepisu jest gęsta, treściwa i nieziemsko pyszna. Jeżeli nigdy nie smakowały Ci owsianki to gwarantuję, że tę na pewno polubisz 😍 Owsianka jest słodka mimo tego, że nie dodajemy do niej cukru. Pamiętaj, że wybierając płatki owsiane zwykłe ewentualnie górskie zapewniasz sobie pożywny posiłek pełen witamin i minerałów. Co więcej owsianka ta jest bardzo syta i nie będziesz po niej po godzinie głodny, gwarantuję!
Smak owsianki łatwo zmienić modyfikując dodatki takie jak owoce czy orzechy. Według mnie najlepsza jest owsianka z truskawkami, morelami bądź borówkami. Do owsianki można dodać też syrop klonowy, dżem, jogurt albo inne dodatki.
Składniki
Instructions
-
OWSIANKA
- Na małym ogniu podgrzewamy mleko razem z siemieniem, nasionami chia i płatkami owsianymi. Jeżeli owsianka jest zbyt gęsta, można dolać mleka. Jeżeli zbyt rzadka, dosypujemy płatków owsianych. Idealna konsystencja owsianki przypomina gęsty budyń albo krem.
- Pod koniec gotowania dodajemy kakao
-
OWOCE
Owoce kroimy na małe kawałki
Dodając różne owoce możemy zmieniać smak owsianki. Owoców możemy dodać mniej lub więcej, wedle upodobania -
SPOSÓB PODANIA
Na dno miseczki kładziemy pokruszoną kostkę czekolady i owoce. Wlewamy owsiankę. Posypujemy owocami.
Czekolada bardzo szybko rozpuszcza się pod wpływem gorącej owsianki tworząc pyszny, czekoladowy sos.
Zamienniki i wskazówki
Jeżeli chcesz obniżyć kaloryczność owsianki, użyj mniej mleka a resztę zastąp wodą. Zamiast mleka krowiego polecam użyć mleka owsianego zwykłego, waniliowego lub kakaowego.
Najlepszy przepis na blogu! 10/10! Idealna owsianka!