Rosół polski
Opis
O rosole krążą liczne wspomnienia i emocje. To jedno z tych dań, które kojarzą się nam z domem, rodziną i ciepłem. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni, czy też dopiero odkrywasz tajniki gotowania, rosół zawsze pozostaje kultowym elementem naszych stołów.
Rosół z tego przepisu jest głęboki, pełny i bardzo smaczny.
Rosół zazwyczaj przygotowuję w 5 litrowym garnku, pozwalam mu się gotować min. 5 godzin. Dzięki temu sporo wody wyparowuje i otrzymujemy pyszny, treściwy rosół. Z podanego przepisu wyjdą 4 solidne porcje rosołu.
Składniki
Jak przygotować zjadliwy rosół?
-
Do dużego 5 litrowego garnka wrzucamy mięso (kurczaka i wołowinę). Dolewamy zimnej wody tak, by wypełnić garnek. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i solimy, po czym nastawiamy palnik na maksymalny ogień tak, by zupa się zagotowała.
W międzyczasie, gdy białko zacznie się ścinać i powstaną szumowiny, wyławiamy je i wyrzucamy. -
Gdy zupa się zagotuje, od razu zmniejszamy ogień do małego. Zaczynamy szykować warzywa: wszystkie myjemy, a marchew, seler i pietruszkę obieramy. Część jadalną pora przekrajamy na pół.
-
Warzywa wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy też umyty pęczek natki pietruszki. Dodajemy pieprz i nastawiamy najwyższą moc palnika. Czekamy, aż zupa się zagotuje.
-
Od razu po zagotowaniu rosołu zmniejszamy moc palnika na dosyć małą, taką, by rosół tylko mrugał. Przykrywamy garnek przykrywką pozostawiając jednak szczelinę, by woda mogła swobodnie parować.
-
Pozwalamy by rosół powolutku gotował się ("mrugał") przez 5 godzin.
-
Po upływie 5 godzin rosół jest gotowy do jedzenia. Polecam wyłowić warzywa i mięso i dodać je do rosołu. Zjadliwego!
Przed podaniem rosół warto przecedzić na drobnym sitku, a przed samym podaniem doprowadzić do wrzenia.