Pasta alla Carbonara to prawdziwy włoski klasyk, który rozpływa się w ustach i kusi swoim niepowtarzalnym smakiem. To danie, którego korzenie sięgają Rzymu i które zachwyciło smakoszy na całym świecie.
Głównym składnikiem tej rozkosznej pasty są spaghetti al dente, gotowane tak, aby zachować lekką chrupkość. Wszystko to jest oblane sosem carbonara, który przygotowuje się z jajek, świeżo startego sera Pecorino Romano, i delikatnie podsmażonego guanciale (włoska wędzona boczek). Wszystkie te składniki łączą się w niesamowicie kremową i jedwabistą konsystencję.
Pasta alla Carbonara jest dosłownie jednym z najprostszych, a jednocześnie najbardziej zmysłowych dań kuchni włoskiej. Smakowity sosem carbonara zanurza każdy kęs makaronu w intensywnym, pełnym smaku doświadczeniu.
To danie to nie tylko wyraz kulinarnego mistrzostwa, ale także hołd dla tradycji włoskiej kuchni. Podawane z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posypane startym serem Pecorino Romano, Pasta alla Carbonara to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przenosi nas prosto na włoskie uliczki Rzymu. Buon appetito!
Karta przepisu
Pasta alla carbonara
Składniki
Instructions
-
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Woda po ugotowanym makaronie będzie nam potrzebna na późniejszym etapie. -
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu bez użycia tłuszczu.
-
Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy na patelnię do boczku i smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
Jeżeli z boczku wytopi się zbyt dużo tłuszczu i patelnia będzie sucha, możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek. -
Do miseczki wrzucamy jajko i żółtka. Roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce, odkładamy 2-3 łyżki na talerzyk a resztę dodajemy do jajek. Mieszamy widelcem.
-
Natkę pietruszki drobno szatkujemy. 1/3 natki dodajemy do boczku na patelnię, 1/3 dodajemy do roztrzepanych jajek a resztę odkładamy na oddzielny talerzyk.
-
Do jajek i pietruszki dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.
-
Z ugotowanego makaronu odlewamy 200 ml wody do kubeczka i odstawiamy. Z makaronu odlewamy pozostałą wodę, nie będzie nam już ona potrzebna.
-
Makaron wrzucamy na patelnię do boczku, zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy.
-
100 ml wody odlanej z makaronu wlewamy na patelnię. Pozostałe 100 ml wody z kubeczka wlewamy do miski z jajkami. Mieszamy.
-
Sosik powstały z jajek, wody, pietruszki i przypraw wlewamy na patelnię do boczku i makaronu i mieszamy.
Od czasu do czasu stawiamy patelnię na chwilę na ogień, po chwili zdejmujemy. Należy uważać, by sos zachował konsystencję sosu i nie stał się jajecznicą. -
Gotową carbonarrę przekładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera i posiekaną pietruszką. Zjadliwego!
O jak cudownie, że można łatwo przeliczać składniki po wielkości porcji! I te zdjęcia in progress, aż chce się działać w kuchni 🙂
Czy mogłabyś wstawiać również kaloryczność? #dbamomakro #miamiBikini
PS: W słowach kluczowych brakuje 'b’ w 'caronarra’
Bystrym oczom nic nie umknie 👀 dzięki za zauważenie błędu w słowach kluczowych. Już poprawione – teraz jest “carbonara”. Dzięki, że jesteś czujna i pomagasz mi usprawniać bloga! 🙌
Co do kaloryczności, postaram się dodać tę informację do przyszłych przepisów. To świetny pomysł, który pomoże wielu osobom w dbaniu o makroelementy i kalorie 😊
Mam nadzieję, że będziesz nadal cieszyć się moimi przepisami. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub sugestie, chętnie na nie odpowiem. Smacznego gotowania! 🍽️👩🍳