Pasta alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Pasta alla Carbonara to prawdziwy włoski klasyk, który rozpływa się w ustach i kusi swoim niepowtarzalnym smakiem. To danie, którego korzenie sięgają Rzymu i które zachwyciło smakoszy na całym świecie.

Głównym składnikiem tej rozkosznej pasty są spaghetti al dente, gotowane tak, aby zachować lekką chrupkość. Wszystko to jest oblane sosem carbonara, który przygotowuje się z jajek, świeżo startego sera Pecorino Romano, i delikatnie podsmażonego guanciale (włoska wędzona boczek). Wszystkie te składniki łączą się w niesamowicie kremową i jedwabistą konsystencję.

Pasta alla Carbonara jest dosłownie jednym z najprostszych, a jednocześnie najbardziej zmysłowych dań kuchni włoskiej. Smakowity sosem carbonara zanurza każdy kęs makaronu w intensywnym, pełnym smaku doświadczeniu.

To danie to nie tylko wyraz kulinarnego mistrzostwa, ale także hołd dla tradycji włoskiej kuchni. Podawane z odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posypane startym serem Pecorino Romano, Pasta alla Carbonara to prawdziwa uczta dla podniebienia, która przenosi nas prosto na włoskie uliczki Rzymu. Buon appetito!

Karta przepisu

Pasta alla carbonara

Trudność: Początkujący Porcje: 2

Składniki

Instructions

  1. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

    Woda po ugotowanym makaronie będzie nam potrzebna na późniejszym etapie.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na małym ogniu bez użycia tłuszczu. 

  3. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Dodajemy na patelnię do boczku i smażymy na małym ogniu aż cebula się zeszkli.

    Jeżeli z boczku wytopi się zbyt dużo tłuszczu i patelnia będzie sucha, możemy dodać kilka kropel oliwy z oliwek.
  4. Do miseczki wrzucamy jajko i żółtka. Roztrzepujemy. Ser ścieramy na tarce, odkładamy 2-3 łyżki na talerzyk a resztę dodajemy do jajek. Mieszamy widelcem. 

  5. Natkę pietruszki drobno szatkujemy. 1/3 natki dodajemy do boczku na patelnię, 1/3 dodajemy do roztrzepanych jajek a resztę odkładamy na oddzielny talerzyk.

  6. Do jajek i pietruszki dodajemy sól i pieprz. Mieszamy. 

  7. Z ugotowanego makaronu odlewamy 200 ml wody do kubeczka i odstawiamy. Z makaronu odlewamy pozostałą wodę, nie będzie nam już ona potrzebna. 

  8. Makaron wrzucamy na patelnię do boczku, zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy. 

  9. 100 ml wody odlanej z makaronu wlewamy na patelnię. Pozostałe 100 ml wody z kubeczka wlewamy do miski z jajkami. Mieszamy. 

  10. Sosik powstały z jajek, wody, pietruszki i przypraw wlewamy na patelnię do boczku i makaronu i mieszamy. 

    Od czasu do czasu stawiamy patelnię na chwilę na ogień, po chwili zdejmujemy. Należy uważać, by sos zachował konsystencję sosu i nie stał się jajecznicą. 
  11. Gotową carbonarrę przekładamy na talerze, posypujemy resztą startego sera i posiekaną pietruszką. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: pasta, spaghetti, carbonara, włochy, włoskie
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara

2 Comments

  1. Rubina z Miami says:

    O jak cudownie, że można łatwo przeliczać składniki po wielkości porcji! I te zdjęcia in progress, aż chce się działać w kuchni 🙂

    Czy mogłabyś wstawiać również kaloryczność? #dbamomakro #miamiBikini

    PS: W słowach kluczowych brakuje 'b’ w 'caronarra’

    1. Bystrym oczom nic nie umknie 👀 dzięki za zauważenie błędu w słowach kluczowych. Już poprawione – teraz jest “carbonara”. Dzięki, że jesteś czujna i pomagasz mi usprawniać bloga! 🙌

      Co do kaloryczności, postaram się dodać tę informację do przyszłych przepisów. To świetny pomysł, który pomoże wielu osobom w dbaniu o makroelementy i kalorie 😊

      Mam nadzieję, że będziesz nadal cieszyć się moimi przepisami. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub sugestie, chętnie na nie odpowiem. Smacznego gotowania! 🍽️👩‍🍳

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]