Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto

Porcje: 1 Czas całkowity: 10 minut Trudność: Początkujący
Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto
Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto pinit

Kanapka w stylu włoskim z burratą i prosciutto

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 10 minut Czas całkowity 10 minut
Porcje: 1

Opis

Przepis na kanapkę w stylu włoskim z burratą i prosciutto przywiozłam prosto z Włoch, z małego południowego miasteczka Alberobello. To tam zakochałam się w genialnym włoskim serze - burracie. Jest to kulka mozzarelli, która po przekrojeniu ujawnia lekko płynną, kremową straciatellę. Burrata jest serem z południowego regionu Włoch - Apuli. 

Składniki

Jak przygotować zjadliwą kanapkę w stylu włoskim z burratą i prosciutto?

  1. Bagietkę przekrajamy na pół i cienko smarujemy oliwą z oliwek

  2. Na bagietkę wykładamy kolejno prosciutto, pomidora i kulkę buratty. Całość oprószamy oregano i dekorujemy listkami świeżej bazyli. Zjadliwego!

Słowa kluczowe: burrata, włochy, apulia, alberobello, kanapka

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]