Ciasteczka białkowe kokosanki są niezwykle proste w wykonaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników i dwudziestu minut. Kokosanki można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kokosanki idealnie uzupełniają się z przepisem na tiramisu (klik – tutaj!).
Ciasteczka białkowe kokosanki
Kokosanki przygotowuje się błyskawicznie szybko. Zazwyczaj umilają mi one oczekiwanie na tiramisu, ponieważ zazwyczaj piekę je z białek, które zostają mi przy przygotowywaniu tiramisu.
Składniki
Jak wykonać zjadliwe kokosanki?
-
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Dodajemy cały cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru.
-
Dodajemy wiórki kokosowe i aromat. Delikatnie mieszamy łyżką.
-
Formułujemy kuleczki – kokosanki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 min w temp. 180C do uzyskania lekko złotego koloru.
Aby sprawdzić czy kokosanki już się upiekły proponuję udziabać kawałek widelcem i spróbować. Kokosanki powinny być lekko suche, ale sprężyste.