Ciasteczka białkowe kokosanki

Ciasteczka białkowe kokosanki

Ciasteczka białkowe kokosanki są niezwykle proste w wykonaniu. Potrzebujesz tylko kilku składników i dwudziestu minut. Kokosanki można przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kokosanki idealnie uzupełniają się z przepisem na tiramisu (klik – tutaj!).

Ciasteczka białkowe kokosanki

Kokosanki przygotowuje się błyskawicznie szybko. Zazwyczaj umilają mi one oczekiwanie na tiramisu, ponieważ zazwyczaj piekę je z białek, które zostają mi przy przygotowywaniu tiramisu. 

Czas Przygotowania 10 minut Czas Gotowania 20 minut Czas całkowity 30 minut Trudność: Początkujący Cooking Temp: 180  °C Porcje: 1

Składniki

Jak wykonać zjadliwe kokosanki?

  1. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  2. Dodajemy cały cukier i ubijamy aż do rozpuszczenia cukru.

  3. Dodajemy wiórki kokosowe i aromat. Delikatnie mieszamy łyżką.

  4. Formułujemy kuleczki – kokosanki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 min w temp. 180C do uzyskania lekko złotego koloru. 

    Aby sprawdzić czy kokosanki już się upiekły proponuję udziabać kawałek widelcem i spróbować. Kokosanki powinny być lekko suche, ale sprężyste.
Słowa kluczowe: białko, białka, kokosanki, kokos, ciasteczka białkowe
Ciasteczka białkowe kokosanki
Ciasteczka białkowe kokosanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]