Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe.
Jeżeli nigdy nie próbowałeś własnych kajzerek domowych, to zdecydowanie polecam spróbować! Kajzerki przygotowuje się stosunkowo szybko, jedynym problemem jest to że po upieczeniu szybko znikają 😋 Jestem fanką domowego pieczywa ponieważ zawsze wiem, co jest w środku.
Jeżeli nie uda Ci się od razu zjeść wszystkich kajzerek, to gorąco polecam je zamrozić (oczywiście po upieczeniu i wystudzeniu). W zamrażalniku możemy je przechowywać do 3 tygodni. Jedynym warunkiem jest to, aby je szczelnie zamknąć tak, by nie było do nich dostępu powietrza.
Kajzerki pszenne z suchych drożdży
Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe. Zrobisz raz i zapomnisz o kupowaniu kajzerek w sklepie!
Kajzerki zazwyczaj piekę z mąki pszennej, ale śmiało można poeksperymentować i użyć mąki chlebowej albo złocistej do wypieku chleba.
Składniki
Instructions
-
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko. Dobrze mieszamy (np. widelcem). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło.
-
Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2 godz. Ciasto powinno wtedy podwoić objętość.
-
Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g. -
Kajzerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 18-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Notatka
Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek.
(*) Zamiast masła można dodać też oliwę z oliwek albo… całkowicie pominąć ten składnik. Zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć o maśle, a mimo to kajzerki wyszły równie smaczne.