Kajzerki pszenne z suchych drożdży

Kajzerki pszenne na drożdżach instant

Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe.

Jeżeli nigdy nie próbowałeś własnych kajzerek domowych, to zdecydowanie polecam spróbować! Kajzerki przygotowuje się stosunkowo szybko, jedynym problemem jest to że po upieczeniu szybko znikają 😋 Jestem fanką domowego pieczywa ponieważ zawsze wiem, co jest w środku.

Jeżeli nie uda Ci się od razu zjeść wszystkich kajzerek, to gorąco polecam je zamrozić (oczywiście po upieczeniu i wystudzeniu). W zamrażalniku możemy je przechowywać do 3 tygodni. Jedynym warunkiem jest to, aby je szczelnie zamknąć tak, by nie było do nich dostępu powietrza.

Kajzerki pszenne z suchych drożdży

Kajzerki pszenne to najbardziej podstawowy rodzaj pieczywa, jaki można przyrządzić w domu. Kajzerki z poniższego przepisu wychodzą piękne i pachnące, zdecydowanie lepsze niż te sklepowe. Zrobisz raz i zapomnisz o kupowaniu kajzerek w sklepie!

Kajzerki zazwyczaj piekę z mąki pszennej, ale śmiało można poeksperymentować i użyć mąki chlebowej albo złocistej do wypieku chleba. 

Czas Przygotowania 20 minut Czas Gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Czas całkowity 2 godziny 40 minut Trudność: Początkujący Cooking Temp: 220  °C Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Składniki

Instructions

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko. Dobrze mieszamy (np. widelcem). Dodajemy mąkę i wyrabiamy 10 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło.

  2. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5-2 godz. Ciasto powinno wtedy podwoić objętość.

  3. Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

    Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g.
  4. Kajzerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 18-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

     

Notatka

Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek. 

Słowa kluczowe: kajzerki, bułki, pieczywo, drożdże

(*) Zamiast masła można dodać też oliwę z oliwek albo… całkowicie pominąć ten składnik. Zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć o maśle, a mimo to kajzerki wyszły równie smaczne.

Kajzerki pszenne na drożdżach instant
Kajzerki pszenne na drożdżach instant

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]