Tiramisu
Składniki
Instructions
Masa
-
Masa
Tiramisu zaczynamy od ucierania żółtek. Po kilku minutach dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy mascarpone, dalej ucierając.
-
Pącz
Lekko przestudzoną kawę (ma być dosyć ciepła, nie zimna) mieszamy z alkoholem. Jeżeli lubimy łagodniejsze tiramisu, można dodać 3 łyżki wody.
-
Wykonanie
- Biszkopty, każdy po kolei zanurzamy na chwilę w kawie wymieszanej z alkoholem, po czym od razu przekładamy na blachę. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptowej, rozsmarowujemy na niej 1/3 kremu. Następnie powtarzamy na zmianę warstwy biszkopy-krem. Z podanych przeze mnie składników powinny wyjść 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy kremu.
- Tiramisu wkładamy do lodówki na minimum 5h. Przed podaniem tiramisu posypujemy cienką warstwą kakao.