Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Porcje: 1 Czas całkowity: 1 godzina 55 minut Trudność: Średnio zaawansowane
Niesamowity chleb na zakwasie, którym zachwycisz każdego. Pyszny, sycący, bogaty w składniki i minerały.
Chleb pszenny na zakwasie żytnim pinit

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Trudność: Średnio zaawansowane Czas Przygotowania 15 minut Czas Gotowania 70 minut Czas oczekiwania 30 minut Czas całkowity 1 godzina 55 minut
Cooking Temp: 200  °C Porcje: 1
Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Opis

Proces przygotowywania własnego chleba może wydawać się czasochłonny, ale przekonaj się, że jest to wysiłek wart podjęcia 😊 Nie ma nic piękniejszego niż aromat świeżo pieczonego chleba unoszący się w całym domu.

Chlebek z tego przepisu jest lekko wilgotny, pełen smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest po prostu doskonały! Dodatkowo, możesz dowolnie modyfikować ilość i rodzaj suchych dodatków, takich jak ziarna, aby stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.

Składniki

Dzień czwarty - dzień pieczenia

  1. Do misy robota wrzucamy składniki suche (mąka i sól oraz otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, czarnuszka) i mieszamy. Następnie dodajemy cały zakwas oraz wodę.

  2. Mieszamy za pomocą robota planetarnego używając haka do chleba przez 8-10 min. (W moim robocie Boscha Mum5 ustawiam poziom 4). 

  3. Odstawiamy ciasto chlebowe do wyrośnięcia na 5 godzin.

  4. Po wyrośnięciu pieczemy: smarujemy masłem klarowanym blachę, przekładamy ciasto chlebowe do blachy i pieczemy w temp. 230 C przez 10 min, póżniej  zmniejszamy temp. 200 C i pieczemy jeszcze przez ok. 1h.

  5. Od razu po upieczeniu wykładamy chleb na kratkę żeby się nie zapocił.

Notatka

Przed przystąpieniem do pieczenia chleba, należy odpowiednio dokarmiać zakwas przez 3 dni, a wieczorem trzeciego dnia przygotować zaczyn (przepis tutaj - klik!). Chleb pieczemy czwartego dnia. Z podanego przepisu upieczemy jeden pyszny chlebek.

Słowa kluczowe: chleb pszenny, zakwas, pieczywo
Plik poniżej

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]