Jak hodować zakwas?

zakwas

Czym jest zakwas?

Zakwas chlebowy to naturalny starter używany do wypieku chleba. Jest to mieszanka mąki i wody, która zostaje poddana procesowi fermentacji za pomocą dzikich drożdży i bakterii, które są obecne na skorupie ziaren zbóż.

Proces fermentacji w zakwasie powoduje produkcję kwasu mlekowego i octowego, co nadaje mu charakterystyczny kwaskowaty smak. Dzięki temu zakwas chlebowy jest naturalnym środkiem służącym do podniesienia ciasta, a także wpływa na smak, konsystencję i trwałość wypieku.

Jeżeli nie planujemy przez dłuższy czas używać zakwasu, najlepiej jest schować go do lodówki i regularnie dokarmiać, żeby nie stracił swoich właściwości

Składniki

  • mąka żytnia typ 2000
  • woda

Mam już zakwas – co dalej?

Poniżej zamieszczam krótką instrukcję, dzięki której przedłużymy żywotność zakwasu, którego nie planujemy używać przez dłuższy czas.

  1. Zakwas mieszka w lodówce.
  2. Co 2 tygodnie wyrzucamy połowę zakwasu. Do tego co zostało dodajemy w proporcji 1:1 mąkę żytnią (typ 2000) i wodę. Przykładowo, jeżeli zostało nam 15g zakwasu (po wyrzuceniu jego pewnej części) to dodajemy 15g mąki i 15g wody. Całość mieszamy.
  3. Po nakarmieniu zakwasu przykrywamy go nakrętką albo ręcznikiem papierowym i wkładamy do lodówki.
Zakwas zimujący w lodówce
Zakwas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]