Aromatyczny gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Mój gulasz wołowy jest przepyszny, aromatyczny i gęsty, nie wymaga bazy z bulionu, nie przywiera do garnka, a jego sekretem odpowiednia ilość przypraw, długie podsmażanie cebulki i powolne duszenie. Tak przygotowany gulasz wołowy nie wymaga dodatkowego zagęszczania.

Aromatyczny gulasz wołowy

Gulasz wołowy robię bardzo często. Jest do danie proste, szybkie do przygotowania, które spokojnie można odgrzać na drugi dzień i cieszyć się tak samo doskonałym smakiem jak dnia pierwszego. Bardzo lubię fakt, że do tego gulaszu nie potrzeba użycia bulionu ani wywaru (ani tym bardziej kostek bulionowych, których nie używam w mojej kuchni).

Trudność: Początkujący Porcje: 1

Składniki

Instructions

  1. Wołowinę kroimy na małe kawałeczki (na jeden kęs), wykrawamy tłuścinki. Przekładamy do miski i lekko prószymy mąką

  2. Na patelni nagrzewamy oliwę z oliwek (bądź masło klarowane), następnie wrzucamy kawałki wołowiny i podsmażamy na wysokim ogniu przez kilka minut, aż mięso się zarumieni. W razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu.

  3. Wszystkie warzywa kroimy na małe kawałeczki i przekładamy do oddzielnych miseczek. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

  4. Z patelni zdejmujemy mięso i wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Na patelnię (tę samą lub nową jeżeli chcemy) wrzucamy cebulę i smażymy przez 2-3 minuty. W razie potrzeby dolewamy trochę tłuszczu (oliwy lub masła klarowanego).

  5. Na patelnię z cebulą dodajemy pokrojony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz pieczarki. Smażymy przez ok. 15 minut, na średnim ogniu, często mieszając.

  6. Cebulkę podsmażoną z czosnkiem i pieczarkami wrzucamy do garnka, w którym będziemy dusić gulasz. Następnie do garnka dodajemy też marchew, wodę oraz wszystkie przyprawy oprócz soli (czyli paprykę w proszku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz). Gulasz zagotowujemy, po czym ustawiamy małą moc palnika i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.

  7. Po godzinie dodajemy do gulaszu 1 łyżeczkę soli oraz pokrojoną wcześniej w kosteczkę czerwoną paprykę. Następnie przykrywamy garnek i dusimy przez kolejną godzinę

  8. Po 2 godzinach duszenia sprawdzamy smak gulaszy i ewentualnie doprawiamy. 

  9. Gulasz posypujemy natką pietruszki.

     
Słowa kluczowe: gulasz wołowy, gulasz, sos

Z podanych składników wychodzą 4 porcje.

Zamienniki?
Podane gramatury warzyw są orientacyjne, zawsze możesz je zmienić wedle upodobań lub nie dodawać danego warzywa np. marchewki lub pieczarek.

Gulasz wołowy
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy bez bulionu to jedno z moich ulubionych dań. Sprawdza się doskonale jako szybki obiad na dwa dni. Do przygotowania gulaszu potrzeba tak naprawdę tylko dobrej jakości chudej wołowiny i warzyw. Gulasz najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody oraz dowolnego warzywa lub surówki. Czasami robię wersję gulaszu bez pieczarek, ale mam wrażenie, że jednak to nie to samo i zawsze staram się pamiętać o tych niepozornych grzybkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]