Kajzerki białkowe

Kajzerki pszenne

Kajzerki białkowe są idealnie miękkie, lekko wilgotne i po prostu pyszne! Kajzerki z tego przepisu można śmiało mrozić. Po rozmrożeniu smakują równie pysznie!

Kajzerki białkowe

Kajzerki białkowe stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych kajzerek. Dzięki dodatkowi serka wiejskiego kajzerki są nieco bardziej treściwe i lekko wilgotne. 

Czas Przygotowania 10 minut Czas Gotowania 17 minut Czas oczekiwania 2 godziny Czas całkowity 2 godziny 27 minut Trudność: Początkujący

Składniki

Instructions

  1. Drożdże zalewamy częścią wody, dodajemy masło lub oliwę i odstawiamy.

  2. Do misy wsypujemy mąkę, sól i serek wiejski (lub twarożek domowy). Dodajemy mieszankę drożdży i oliwy (masła). Wlewamy pozostałą część wody i wyrabiamy ciasto.  

    Ciasto na bułeczki wyrabiam robotem planetarnym Bosch Mum5. Używam do tego haka do ciasta, wyrabiam na poziomie 4 przez 8-10 minut.
  3. Formułujemy kajzerki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy nożykiem krzyżyk. Odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

    Aby kajzerki wyszły tej samej wielkości, polecam odważać ciasto. Zazwyczaj wyrabiam kajzerki o wadze 90-100g.
  4. Kajzerki białkowe pieczemy 17 min w temp. 210C. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Notatka

Z podanego przepisu wychodzi ok. 10-11 średniej wielkości kajzerek. 

Słowa kluczowe: kajzerki, serek wiejski, pieczywo

Aby uzyskać w miarę równe kajzerki, proponuję całość gotowego ciasta zważyć i podzielić na 10-11 równych części, każda po ok. 100g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

[instagram-feed]